Jak ułożyć dietę lekkostrawną po operacji?

Jak ułożyć dietę lekkostrawną po operacji?

Właściwy sposób odżywiania po operacji minimalizuje ryzyko powikłań i przyspiesza powrót pacjenta do zdrowia. Rekomendowana jest dieta lekkostrawna, która dostarcza niezbędnych składników odżywczych i nie obciąża przy tym układu pokarmowego. Sprawdź, jak powinna ona wyglądać.

Dieta lekkostrawna – na czym polega?

Dietę lekkostrawną stosuje się przede wszystkim po operacjach jamy brzusznej, a także po zabiegach onkologicznych i ginekologicznych. Zadbaj o to, żeby znalazło się w niej pełnowartościowe białko. Przyspiesza ono gojenie ran i regenerację uszkodzonych tkanek, jednocześnie zwiększa odporność organizmu. Do najlepszych źródeł białka zaliczamy: produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu, jajka, ryby i gotowane, chude mięso drobiowe.

W menu powinny znaleźć się: suchary, ryż, pieczone owoce, makaron, płatki jaglane i ryżowe. Oprócz tego wzbogać jadłospis o gotowane warzywa – marchewkę, buraki, ziemniaki i dynię. Po obiedzie wypij kompot z przetartych owoców, a na deser możesz przygotować budyń lub kisiel.

Dieta lekkostrawna po operacji nie wiąże się z całkowitym wyeliminowaniem tłuszczu, ale wymaga jego ograniczenia. Możesz jeść chude mięso i ryby (dorsza, szczupaka, morszczuka, sandacza czy mintaja). Wśród produktów dozwolonych wymienia się: oliwę z oliwek, olej rzepakowy i olej lniany.

Zastanawiasz się, jak ułożyć jadłospis, aby skrócić czas rekonwalescencji? Umów się na konsultację dietetyczną!

Co można jeść po operacji?

Jak długo stosować dietę lekkostrawną po operacji? Można ją wprowadzić w 5.–6. dobie po operacji, a następnie powoli włączać do niej kolejne produkty. Do diety podstawowej zazwyczaj wraca się po 4–6 tygodniach.

Po pierwszym wypróżnieniu można wprowadzić dietę papkowatą, bazującą na rozmiękczonym pieczywie pszennym, przetartych warzywach, rozrzedzonych sokach owocowych i twarożku. Warto w niej również uwzględnić zupę mleczną, chudy rosół i zupę jarzynową. Możesz jeść też kleik ryżowy, zupy krem czy przygotowane na bazie czystych, słabych wywarów, takie jak pomidorowa, ziemniaczana i barszcz. Nie zabielaj ich śmietaną ani nie zagęszczaj zasmażką.

Sprawdź też: Jak wygląda dieta po resekcji żołądka?

Wskazówki dla rekonwalescentów

Zwróć uwagę na sposób przyrządzania posiłków. Zamiast smażyć na głębokim tłuszczu, możesz dusić, piec w rękawie foliowym, gotować w wodzie i na parze.

Pij przynajmniej 1,5 l płynów dziennie, aby nawodnić organizm. Możesz sięgać nie tylko po wodę, lecz także po napary ziołowe, słabe herbaty, soki warzywne i owocowe. Unikaj natomiast mocnej kawy, kakao i napojów gazowanych, zrezygnuj też z alkoholu.

Spożywaj 4–5 posiłków w ciągu dnia, zachowując przy tym 3–4-godzinne odstępy. Śniadanie jedz do 1 godziny po przebudzeniu, a kolację na 2–3 godziny przed snem. Poszczególne posiłki nie powinny być zbyt obfite, aby nie zalegały długo w żołądku. Jedz powoli i świadomie, dzięki czemu szybciej poczujesz się syty. Zadbaj o to, żeby posiłki bazowały na świeżych produktach. Unikaj dań typu fast food, ponieważ są one kaloryczne i mają wysoki indeks glikemiczny. Takie potrawy zawierają też dużo soli i tłuszczów trans.

Przeczytaj także: Jak przygotować się do operacji bariatrycznej?

Jak powinna wyglądać dieta lekkostrawna?

Dieta lekkostrawna po operacji powinna dostarczać podobną ilość kalorii i składników odżywczych jak jadłospis zdrowego człowieka. Należy jednak wykreślić z niej produkty, które mogą wywołać zaburzenia żołądkowo-jelitowe. Pacjent powinien stosować dietę lekkostrawną, dopóki lekarz nie zaleci jej rozszerzenia.

Przeczytaj także: Jak wyliczyć deficyt kaloryczny? Kalkulator zdecydowanie ułatwi Ci to zadanie.

Dieta lekkostrawna – produkty zakazane

Przede wszystkim ogranicz ilość błonnika. W tym celu zrezygnuj z pełnoziarnistych produktów zbożowych, kasz gruboziarnistych i roślin strączkowych. Obieraj owoce i warzywa, pamiętaj też, żeby spożywać je w postaci gotowanej, przecieranej lub miksowanej. Możesz również pić świeżo wyciskane soki. Unikaj jednak suszonych owoców, gruszek, czereśni i śliwek. Ze swojego jadłospisu wykreśl ciężkostrawne warzywa, w tym:

  • cebulę,
  • czosnek,
  • por,
  • kapustę,
  • paprykę.

Wyeliminuj słone przekąski i wyroby cukiernicze, ponieważ mogą one nasilać wzdęcia i bóle brzucha. Zrezygnuj z żywności wysokoprzetworzonej, tłustego mięsa, produktów marynowanych, wędzonych i peklowanych, a także pełnotłustego nabiału. Ogranicz sól i pikantne przyprawy. Nie oznacza to jednak, że powinieneś jeść mdłe dania. Sięgnij po kminek, majeranek, cynamon, koper, bazylię, liść laurowy, tymianek, lubczyk, wanilię czy rozmaryn. Oczywiście używaj ich w rozsądnych ilościach.

Chcesz zdrowo się odżywiać, ale nie masz czasu na przygotowywanie posiłków? W takim razie zamów dietę pudełkową! Decydując się na takie rozwiązanie, codziennie otrzymasz zbilansowane i pyszne posiłki pod wskazany adres.

Dieta lekkostrawna po operacji – przykładowy jadłospis

  1. Śniadanie: kasza manna z jabłkiem i cynamonem.
  2. Drugie śniadanie: jogurt naturalny z bananem.
  3. Obiad: pieczony dorsz z ziemniakami i marchewką.
  4. Podwieczorek: bułka pszenna z twarogiem i pomidorem.
  5. Kolacja: zupa krem z dyni.