Tabela kalorii – jaka jest kaloryczność produktów?

Tabela kalorii – jaka jest kaloryczność produktów?

Marzysz o zgrabnej sylwetce? W takim razie powinieneś zbilansować dietę pod kątem makroskładników, czyli białka, tłuszczy i węglowodanów. Zwróć też uwagę na wartość energetyczną poszczególnych produktów. Układając jadłospis, koniecznie sięgnij po tabelę kalorii.

Do czego służy tabela kalorii?

Zastanawiasz się, jak sprawdzić, ile co ma kalorii? Tabela zdecydowanie ułatwi ci to zadanie. W ten sposób wykreślisz ze swojego jadłospisu produkty, które mogą zrujnować twoją dietę. Licząc kalorie, zachowaj jednak zdrowy rozsądek. Nie musisz tego robić codziennie. Zalecamy, abyś skupił się na liczeniu na początku odchudzania. Niestety często zdarza się, że nasze przewidywania rozmijają się z rzeczywistością.

Tabela kalorii produktów: kiedy warto z niej skorzystać?

Kaloryczność produktów jest niezwykle ważna dla osób, które chcą wysmuklić sylwetkę. Taka informacja przydaje się również wtedy, gdy staramy się utrzymać prawidłową wagę. Tabelę kalorii znajdziesz zarówno w internecie, jak i książkach kucharskich. Na niektórych opakowaniach produktów widnieją też minitabele wartości odżywczej, nierzadko z przeliczeniem na codzienne zapotrzebowanie.

Aby lepiej sobie zobrazować, ile kalorii dostarczasz, zacznij prowadzić tzw. “Dzienniczek Bieżącego Notowania”. Zapisuj w nim wszystko, co jesz i określ dokładnie gramaturę produktów. Pod koniec dnia sięgnij po tabelę kalorii i oblicz, czy dostarczyłeś odpowiednią ilość energii. Aby Twoje wyliczenia miały sens, uwzględnij wszystkie posiłki, przekąski i napoje (z wyjątkiem wody, niesłodzonej herbaty i kawy).

Nie powinieneś też przechodzić z dnia na dzień z 4000 kcal na 1500 kcal. W ten sposób spowolnisz metabolizm, a w efekcie narazisz się na efekt jojo.

Jak obliczyć kaloryczność posiłku?

Pamiętaj, że wartości energetyczne podawane są w 100 g produktu. Zastanawiasz się, jak obliczyć, ile kcal ma posiłek? Najpierw musisz zważyć poszczególne produkty, następnie pomnożyć kilokalorie i je zsumować.

Przypominamy, że zarówno nadmiar, jak i niedobór kalorii jest szkodliwy. Pierwsza sytuacja może skończyć się nadwagą, druga zaś przyczynia się do niedożywienia organizmu. Aby cieszyć się dobrym zdrowiem i samopoczuciem, skomponuj zbilansowaną dietę. Z pomocą przychodzi wykaz kalorii w produktach spożywczych.

Co ma najwięcej kalorii? Tabela

Jakie produkty są najbardziej kaloryczne? Przedstawiamy wartość energetyczną (kcal) w 100 g:

  • olej rzepakowy, oliwa z oliwek i inne oleje roślinne (bez dodatków): 884;
  • masło: 735 kcal;
  • orzechy macadamia: 718 kcal;
  • majonez: 711 kcal;
  • orzechy włoskie: 650 kcal;
  • wiórki kokosowe: 698 kcal;
  • masło orzechowe: 695 kcal;
  • sezam: 673 kcal;
  • smalec: 651 kcal.

Tabela kalorii: warzywa

Większość warzyw jest niskokaloryczna, dostarcza za to mnóstwo witamin, składników mineralnych i przeciwutleniaczy. Wspomniane produkty zawierają też dużo błonnika . Warto też pamiętać, że w warzywach (poza awokado) w ogóle nie ma kwasów tłuszczowych i że zawierają znikomą ilość białka (tak małą, że nie ma znaczenia żywieniowego). Oto wartość energetyczna przykładowych warzyw:

  • chrzan: 149 kcal;
  • ziemniak: 77 kcal;
  • cykoria: 72 kcal;
  • brukselka: 43 kcal;
  • burak: 43 kcal;
  • marchew: 41 kcal;
  • cebula: 40 kcal;
  • brokuł: 34 kcal;
  • fasolka zielona: 31 kcal;
  • cebula dymka: 32 kcal;
  • kalarepa: 27 kcal;
  • dynia: 26 kcal;
  • kapusta: 25 kcal;
  • bakłażan: 25 kcal;
  • szpinak: 23 kcal;
  • pomidor: 18 kcal;
  • ogórek: 16 kcal;
  • sałata: 15 kcal.

Owoce – tabela kaloryczności

W przypadku owoców większość kalorii pochodzi z węglowodanów, głównie w postaci cukrów. Przypominamy, że powinieneś jeść je z umiarem. Dzięki temu dostarczysz organizmowi substancji odżywczych, a przy okazji unikniesz dodatkowych kilogramów. Wartość energetyczna wybranych produktów:

  • daktyle: 282 kcal;
  • awokado: 160 kcal;
  • winogrona: 69 kcal;
  • czereśnie: 63 kcal;
  • kiwi: 61 kcal;
  • gruszka: 57 kcal;
  • mandarynki: 53 kcal;
  • maliny: 52 kcal;
  • jabłko: 52 kcal;
  • wiśnie: 50 kcal;
  • ananas: 50 kcal;
  • mandarynki: 53 kcal;
  • pomarańcza: 47 kcal;
  • arbuz: 37 kcal;
  • poziomki: 37 kcal;
  • truskawki: 32 kcal.

Ryby i owoce morza – tabela kalorii

Tłuste ryby zawierają więcej kalorii, należy jednak podkreślić, że dostarczają zdrowe kwasy tłuszczowe. Chude ryby z kolei, takie jak dorsz, mintaj, morszczuk, so  to doskonałe źródło łatwo przyswajalnego białka. Wartość energetyczna niektórych ryb i owoców morza:

  • makrela: 262 kcal;
  • mintaj: 92 kcal;
  • morszczuk: 89 kcal;
  • sola: 83 kcal;
  • miruna: 73 kcal;
  • węgorz: 236 kcal;
  • sardynki: 208 kcal;
  • łosoś: 206 kcal;
  • śledź: 203 kcal;
  • dorsz atlantycki: 172 kcal;
  • tuńczyk: 132 kcal;
  • flądra: 118 kcal;
  • halibut: 111 kcal;
  • kawior: 264 kcal;
  • homar: 89 kcal;
  • małż: 148 kcal;
  • rak: 82 kcal;
  • kalmary: 175 kcal.

Mięso i wędliny – tabela kalorii

Kalorie w mięsie i produktach pochodzenia zwierzęcego występują przede wszystkim w postaci tłuszczu i białka. Im wyższa wartość energetyczna, tym więcej tłuszczu zawiera dany produktu. Warto przypomnieć, że 1 gram białka liczy 4 kalorie, podczas gdy 1 gram tłuszczu ma 9. Aby zminimalizować ryzyko zachorowania na nowotwory i choroby układu krążenia, należy ograniczyć czerwone mięso. Przykładowe wartości:

  • golonka wieprzowa: 327 kcal;
  • kaczka: 337 kcal;
  • baranina: 234 kcal;
  • karkówka: 277 kcal;
  • kurczak: 219 kcal;
  • pierś z indyka: 135 kcal;
  • polędwica wieprzowa: 204 kcal;
  • szynka: 163 kcal;
  • wieprzowina: 196 kcal;
  • wołowina: 248 kcal.

Jaja i nabiał – tabela kalorii

Aby łatwiej kontrolować swoją dietę, sprawdź, ile kalorii  i przetwory mleczne:

  • mleko pełne: 61 kcal;
  • mleko półtłuste: 50 kcal;
  • mleko odtłuszczone: 35 kcal;
  • serek wiejski: 98 kcal;
  • jogurt: 61 kcal;
  • kefir: 55 kcal;
  • kwaśna śmietana: 181 kcal;
  • maślanka: 62 kcal;
  • śmietanka: 242 kcal;
  • jajko (kurze, średniej wielkości): ok. 86 kcal.
  • jajko na miękko: ok. 88 kcal;
  • jajko na twardo: ok. 93 kcal.

Jeśli chcesz schudnąć, powinieneś wiedzieć, ile kalorii mają poszczególne produkty. Nie martw się, nie musisz tego pamiętać. Wystarczy, że sięgniesz po tabelę kalorii produktów.