Nutrigenetyka i nutrigenomika

Nutrigenetyka i nutrigenomika

Właściwie dobrana dieta pozwala w pełni zaspokoić potrzeby naszego organizmu. Odpowiedni pokarm dostarcza substancji i składników niezbędnych dla konkretnej osoby.

Dzięki genomice żywienia możemy opracować:

  • preferencje żywieniowe
  • preferencje związane z aktywnością ruchową
  • sposoby unikania chorób dietozależnych (nietolerancje i wrażliwość)

Czym jest genodieta?

Unikalny pakiet konsultacji genetycznych Genodiet podstawą diety

Mamy coraz większy wpływ na programowanie zdrowia, tempo starzenia oraz poczucie życiowego komfortu. Poszukując cennej wiedzy o własnym organizmie warto zdecydować się na pakiet konsultacji genetycznych Genodiet Completo, służący m.in. identyfikacji typu metabolicznego. Wieńczą go konkretne analizy, wytyczne, które przełożone na język codziennego jadłospisu owocują korzyściami dla zdrowia. Przynoszą m.in. odpowiedź na pytanie, jak powinna być komponowana indywidualna genodieta – przyczyniająca się m.in. do zapobiegania chorobom cywilizacyjnym oraz do uzyskania i utrzymania optymalnej sylwetki.

Nutrigenetyka - zajmuje się badaniami relacji, jakie zachodzą między składnikami odżywczymi i związkami bioaktywnymi zawartymi w żywności a indywidualnymi cechami genetycznymi. Obejmuje więc badania nad znaczeniem cech dziedzicznych, takich jak polimorfizmy genetyczne, oraz ich potencjalnym wpływem na relacje między żywieniem a zdrowiem i funkcjonowaniem organizmu.

Głównym obszarem badań jest zatem identyfikacja genów, które wpływają na ryzyko wystąpienia chorób dietozależnych, np. cukrzycy, zaburzeń lipidowych czy nadciśnienia.

Nutrigenomika określa wpływ spożywanych składników pokarmowych na ekspresję genów oraz na przemiany metaboliczne i homeostazę organizmu. Z punktu widzenia tej dziedziny składniki odżywcze są regulatorami ekspresji genów warunkujących syntezę odpowiednich białek, a w efekcie powstawanie określonych metabolitów. Model interakcji pokazujący wzajemne relacje między składnikami diety a genomem oraz konsekwencje dla funkcjonowania organizmu.

Genomika żywienia to dziedzina nauki, która bada wzajemne zależności pomiędzy genomem i dietą. Swoim zakresem obejmuje nutrigenomikę oraz nutrigenetykę.

Właściwie skomponowana, zdrowa, spersonalizowana dieta (a właściwie genodieta) pozwoli w pełni zaspokoić potrzeby naszego organizmu. Odpowiedni pokarm dostarczy nam składników, których potrzebujemy najbardziej. I tu z pomocą przychodzi genomika żywienia. Dzięki jej zaleceniom jesteśmy w stanie określić, co jest nam niezbędne, by harmonijnie funkcjonować i wpływać na ekspresję genów. Bezpieczne i skuteczne odchudzanie opiera się na stosowaniu odpowiedniego programu odżywiania organizmu - dobranego do indywidualnych potrzeb konkretnej osoby. Dzieje się tak dlatego, że każdy z nas jest inny. To, co jednym z nas będzie pomagało w utrzymaniu szczupłej sylwetki, u innych może wywołać np. insulinooporność, nadciśnienie. Warto mieć świadomość tych odmienności, bo właśnie one wpisują się w kluczowe zasady profilaktyki.

Nutrigenetyka i nutrigenomika

Odżywianie może przyczyniać się do zmian stanu zdrowia, bezpośrednio wpływając na poziom ekspresji białek enzymatycznych, które są krytyczne dla ważnych szlaków metabolicznych.

Skutki zdrowotne, jakie wywołują składniki odżywcze, zależą od dziedzicznych wariantów genetycznych (polimorfizmu genetycznego), których obecność odpowiada za międzyosobnicze i międzypopulacyjne różnice w metabolizmie oraz we wchłanianiu składników odżywczych, a pośrednio także wpływa na funkcjonowanie wszystkich układów enzymatycznych.

Lepsze skutki zdrowotne można osiągnąć, dostosowując wymogi żywieniowe do indywidualnych cech genetycznych oraz do etapu życia, preferencji żywieniowych i ogólnego stanu zdrowia.

Rekomendowane dla populacji wartości referencyjne, jak na przykład zalecane dzienne spożycie (recommended daily allowance – RDA) lub dopuszczalne dzienne spożycie (acceptable daily intake – ADI), nie uwzględniają zróżnicowania genetycznego, a więc nie są zoptymalizowane dla subpopulacji ludzi, na przykład o podobnych wartościach aktywności białek transportowych dla mikroelementów.

Nie analizuje się także zróżnicowanego profilu metabolicznego, w tym aktywności enzymów, które do swojego funkcjonowania potrzebują składników bioaktywnych jako kofaktorów.

Dlaczego warto identyfikować poliformizmy pojedynczych nukleotydów i alleli?

  • Obecność polimorfizmów genowych, przekłada się na produkcję białek ustrojowych.
  • Inna budowa białek przekłada się na produkcje enzymów, hormonów, budowę receptorów i zmianę szlaków metabolicznych.
  • Daje to osobniczą skłonność do określonych chorób dietozależnych.
  • Opracowanie diety „dopasowanej” do licznych polimorfizmów, daje szansę ich prewencji.

Test Genodiet Health

Analizuje warianty genetyczne mające wpływ na najważniejsze aspekty metabolizmu organizmu
i umożliwia optymalizację osobistego programu odżywiania. Dostarcza wiedzy niezbędnej do właściwego komponowania składników i prowadzenia stylu życia odpowiedniego do naszego genotypu. Korzystnie wpływa na podniesienie poziomu odporności organizmu, a tym samym skutecznie zapobiega chorobom lub pomaga w walce z nimi. 

Test Genodiet Sensor

Identyfikuje geny odpowiedzialne za nadwrażliwość lub nietolerancję metabolizmu składników odżywczych, która trwa całe życie. Ignorowanie przez dłuższy czas wrażliwości może stać się powodem wielu poważnych problemów zdrowotnych.

Genodiet Slim

Identyfikuje różne warianty kodu DNA, które wpływają na indywidualną zdolność metabolizmu tłuszczu i węglowodanów. Jest więc największym sprzymierzeńcem w osiągnięciu i utrzymaniu odpowiedniej dla naszego organizmu masy ciała, ale również do zapobiegania chorobom metabolicznym takim jak: cukrzyca, miażdżyca itp.