Podjadanie – jak nie podjadać między posiłkami?

Podjadanie – jak nie podjadać między posiłkami?

Podjadają nie tylko osoby niezdrowo się odżywiające, ale również te, które są na diecie. Pierwszym krokiem do zmian jest przyznanie się przed samym sobą – tak, podjadam i nie mogę sobie z tym poradzić.

Chcesz schudnąć, ale nie potrafisz przestać jeść między zaplanowanymi posiłkami? W szafkach ukrywasz słodkie i słone przekąski, a każda wolna chwila to dla Ciebie dobra okazja, aby do nich zajrzeć i sięgnąć po niezdrowy smakołyk?

Podjadanie jest jednym z większych zagrożeń diet odchudzających. Obawiamy się tego za każdym razem, kiedy planujemy zmiany w swoim odżywianiu. To bardzo często przyczyna braku skuteczności diety, która przecież według zaleceń dietetyków ma pomóc Ci pozbyć się nadmiernych kilogramów. W rzeczywistości jednak waga nie spada.

Podjadanie – zły nawyk

Przekąski między posiłkami głównymi powinny być zdrowe, podobnie jak śniadanie, obiad i kolacja. W Twoim przypadku jest inaczej. Nieustannie masz ochotę na coś słodkiego i odczuwasz głód. Ten niezdrowy nawyk sięgania po słodkości i źródła niedobrych tłuszczów to najlepsza droga do przybrania na wadze.

Podjadanie między posiłkami ma jednak swoje przyczyny, nic nie dzieje się bez powodu. Każda chęć zrobienia kilku kroków w kierunku lodówki czy szafki ze słodyczami oddala Cię od celu, który sobie postawiłeś.

Dlaczego podjadanie to tak często występujące zjawisko u osób na diecie? Bardzo często sami staramy się ustalić sobie dietę. Brak wiedzy na temat zapotrzebowania kalorycznego, indeksu glikemicznego poszczególnych produktów oraz ich składu sprowadza nas na złą drogę. Podjadamy, ponieważ główne posiłki są zbyt małe, chcemy schudnąć, więc przygotowujemy sobie małe porcje, co nadrabiamy z nadwyżką przekąskami.

Nie zwracamy uwagi na urozmaiconą dietę, jemy często to samo, co powoduje, że nasz jadłospis jest nudny i zniechęcamy się, zamiast motywować. W posiłkach może być również za mało składników odżywczych. Pamiętaj, że Twój organizm potrzebuje białka, tłuszczy i węglowodanów, tylko w odpowiednich proporcjach. Czy nie jest tak, że jesz, kiedy się nudzisz? Może warto zamiast do kuchni wybrać się na spacer lub na siłownię?

Jak nie podjadać między posiłkami?

Podjadanie między posiłkami można wyeliminować ze swoich codziennych nawyków, stosując się do kilku prostych zasad. Świadomość, że podjadasz, to już bardzo duży krok w kierunku zmian. Zacznij planować zarówno główne posiłki, jak też przekąski. Niech te drugie nie będą przypadkowe, a przemyślane i wcześniej wpisane w Twój jadłospis.

Czekoladę zamień na daktyle lub inne suszone owoce, orzeszki solone, paluszki i chipsy na migdały, orzechy laskowe lub nerkowce, ale bez soli. Możesz również samodzielnie przygotować zdrowe słodycze, np. ciastka z płatków owsianych czy muffiny z banana i mąki kokosowej. Możliwości jest naprawdę dużo. Przekąski niech mają kaloryczność ok. 150 kcal i będą spożywane między śniadaniem a obiadem, a potem obiadem i kolacją. Dobrze sprawdzą się również owocowo-warzywne koktajle. Tylko nie dosładzaj ich białym cukrem!

Podjadanie często wynika nie z chęci sięgnięcia po coś do jedzenia, a z pragnienia. Zamiast zjeść kolejne ciastko, wypij szklankę wody z cytryną. Może się okazać, że pijesz za mało wody. Musisz również przygotować dietę zbilansowaną i odpowiadającą zapotrzebowaniu Twojego organizmu na wszystkie składniki odżywcze. Jedzenie traktuj jak rytuał, jedz wolniej, celebruj śniadania, nie śpiesz się podczas lunchu, a przy kolacji wyłącz telewizor. I pamiętaj o aktywności fizycznej. Możesz biegać, jeździć na rowerze lub rolkach, chodzić na siłownię lub do klubu fitness, pływać i dużo spacerować.

Co podjadać na diecie?

Podjadanie nie musi być złe, musisz tylko wiedzieć,co można podjadać w czasie diety. Oprócz wspomnianych już orzechów i suszonych owoców świetnie sprawdzą się pokrojone warzywa, jak marchewka, papryka lub pomidor. Daj szansę nasionom i pestkom, ale nie przesadzaj z ich ilością, podobnie jak z orzechami. Są dobre, ale też kaloryczne, dlatego zawsze nakładaj je na mały talerzyk, nigdy nie jedz z opakowania. Zanim się zorientujesz, pochłoniesz całą paczkę. Jako większą przekąskę traktuj drugie śniadanie. Może to być jogurt naturalny z musli, samodzielnie przygotowana granola, pudding chia lub koktajl owocowy.

Jak przestać jeść między posiłkami? Nie musisz całkowicie rezygnować z przekąsek, ale wybierać te, które są zdrowe i nie zaburzają Twojego planu dietetycznego.