Dieta jak lekarstwo

Dieta jak lekarstwo

Dobrze dobrana codzienne dieta, która dostarcza nam wszystkich niezbędnych substancji odżywczych, może być dla nas najlepszym lekiem. Niestety, prościej jest uwierzyć w moc tabletki i nie przykładać większej wagi do tego, co i ile jemy.

Konsekwencje niewłaściwego odżywiania się nie zawsze dają natychmiastowe efekty. Częściej pogarszają nasz stan zdrowia stopniowo i skrycie.

Osoba, która ma wrzody żołądka odmówi zjedzenia pikantnej zupy, bo wie, że potem będzie cierpiała z bólu. Ale już ktoś, kto choruje na dnę moczanową i nie powinien jeść tłustego rosołu, skusi się na niego, myśląc - jeden talerz zupy mi przecież nie zaszkodzi.

Tymczasem zaszkodzi, tylko nie od razu. Istniej przynajmniej kilkadziesiąt chorób, które rozwijają się m.in. na skutek niewłaściwego odżywiania. Jest ono odpowiedzialne, np. za otyłość, nadciśnienie, miażdżycę, zawał, cukrzycę, dnę moczanową czy osteoporozę. Także nowotwory, szczególnie te układu pokarmowego, często są skutkiem nieodpowiedniej diety.

Jadłospis na receptę

Jeśli wprowadzimy do swojej diety pewne zmiany, możemy uniknąć wielu zdrowotnych kłopotów, w postaci chorób cywilizacyjnych. Dietetycy przekonują, że trzeba jeść więcej warzywa i owoców, które posiadają związki antyoksydacyjne, błonnik pokarmowy, bioflawonoidy i wiele innych ważnych substancji odżywczych.

W diecie nie może zabraknąć nam też „dobrych” tłuszczów, czyli tych wielonasyconych, które zapobiegają powstawaniu zakrzepów we krwi. Trzeba natomiast unikać tłustych i słodkich potraw, smażonego jedzenia, słonych przekąsek, szybkich dań serwowanych z półproduktów. W ten sposób zwiększymy swoje szanse na zdrowie.

A jeśli już chorujemy na jakąś chorobę dietozależną potraktujmy jedzenie jak lek. Odpowiednio dobrane pożywienie to bardzo ważny element naszego leczenia. Jednak ułożenie go nie jest zadaniem łatwym. Zwłaszcza dla kogoś, która zmaga się z kilkoma chorobami, np. nadciśnieniem, otyłością i cukrzycą, co wcale nie należy do rzadkości. Jadłospis musi wtedy uwzględniać nie tylko zapotrzebowanie kaloryczne i być dobrze zbilansowany, ale także uwzględniać zalecenia lekarza.

I być smaczny! W takiej sytuacji lepiej skorzystać z porad ekspertów, zaufać dobremu dietetykowi niż eksperymentować z własnym zdrowiem.