Zasady diety po zabiegach bariatrycznych

bariatria

W czasie kiedy przewód pokarmowy goi się oraz przyzwyczaja do nowych warunków anatomicznych oraz zmienionych funkcji wydzielniczych należy bardzo ostrożnie wprowadzać poszczególne pokarmy.

 

Dotyczy to przede wszystkim produktów o stałej (twardszej) konsystencji. Przedziały czasowe opisane poniżej mają charakter wskazówek – każdy pacjent indywidualnie przechodzi czas rekonwalescencji i niekiedy czas poszczególnych faz diety musi zostać wydłużony. Jeśli jakikolwiek produkt powoduje dolegliwości należy zaprzestać jego spożywania i spróbować wprowadzić go ponownie za kilka dni.

TYDZIEŃ 1

zalecane są wyłącznie płyny takie jak niegazowana woda, słaba herbata czarna lub owocowa, chude mleko, chudy bulion drobiowy lub warzywny, rozcieńczone soki owocowe i warzywne.

TYDZIEŃ 2

dieta półpłynna (4-5 porcji po 1-3 łyżki stołowe) Do płynów spożywanych w pierwszym tygodniu można dodać produkty i gęstszej konsystencji takie jak chudy jogurt, zmiksowane miękkie owoce, zupę-krem (dokładnie zmiksowaną), rzadki kleik z owsianych płatków błyskawicznych lub kaszy mannej.

TYDZIEŃ 3 i 4

dieta puree (4-5 porcji po 1-3 łyżki stołowe). W tym okresie poza wcześniej spożywanymi produktami należy zacząć wprowadzać do diety produkty białkowe takie jak mięso, ryby, jaja oraz rośliny strączkowe, które zawierają pełnowartościowe białko (soja, soczewica, fasolka). Każdy z wyżej wymienionych produktów powinien być dokładnie zmiksowany/przetarty do formy puree (konsystencja jedzenia dla niemowląt).

TYDZIEŃ 5 i 6

dieta „miękka”. Korzystając z produktów dobrze tolerowanych dotychczas przygotowujemy potrawy nie miksowane a rozgniatane widelcem (wszystkie produkty muszą być na tyle miękkie by było to możliwe).

TYDZIEŃ 7

wprowadzanie produktów o stałej (twardszej) konsystencji. Konieczne jest bardzo dokładne przeżuwanie oraz powolne spożywanie posiłków. Wszystkie spożywane potrawy powinny być niskotłuszczowe, bez dodanego cukru oraz bogatobiałkowe. Docelowo powinno się spożywać 5-6 małych (ok 100-150 ml) posiłków w ciągu dnia.